Sök

Nya passagerarterminalen i Åbo hamn fick bygglov

UUTINEN - FTT-terminaalille-rakennuslupa

Ferry Terminal Turku-projektets nya passagerarterminal och tillhörande passagerargångar har fått bygglov, vilket innebär ett betydande framsteg för projektet. Bygglovet beviljades av Åbo stads bygg- och tillståndsnämnd vid mötet torsdagen den 10 oktober.

Byggnadsarbetena för terminalen är planerade att påbörjas i början av 2025. Terminalens beräknade färdigställandetid är 2027. Tallink Silja kommer att börja använda den omedelbart efter att terminalen är klar och Viking Line när arbetet med den andra kajen är färdigt 2027.

Upphandlingen av entreprenören för passagerarterminalen pågår. Förberedelserna för upphandlingen har redan gjorts och slutliga anbud begärs från de företag som valts ut för upphandlingsförfarandet.

Passagerarterminalen bygger på det vinnande förslaget från en arkitekttävling, kallat Origami. Den nya byggnaden kommer huvudsakligen att bestå av glas, stål och aluminium.

Den nya terminalen kommer att förbättra smidigheten i passagerartrafiken och erbjuda moderna tjänster för både passagerare och rederier.